Opće informacije

Opće informacije

1Što učiniti kada se dogodi smrtni slučaj?

Kada dođe do smrtnog slučaja u kući ili stanu, prijava smrti vrši se na telefonski broj: 035/444-448.

Od pozivatelja se traže slijedeći podaci:

• ime i prezime preminule osobe

• starost umrle osobe (godine)

• adresa smrti

• vrijeme smrti

• ime i prezime osobe koja prijavljuje smrt

• broj telefona za kontakt

Po nalogu policije obično kroz nekoliko sati dolazi medicinska ekipa i mrtvozornik.

Mrtvozorniku je potrebno osigurati pristup umrloj osobi da bi se tijelo umrle osobe moglo pregledati, pripremiti liječničku dokumentaciju ako je preminula osoba bolovala kao i sve matične podatke umrle osobe.

Ako je smrt nastupila u neobičnim okolnostima ostavite tijelo i prostor kakvog ste zatekli radi eventualnog policijskog očevida.

Nakon što mrtvozornik izda “dozvolu za pokop” tijelo se može prevesti na željeno mjesto pokopa.

Nazovite: 035/444-448 radi dogovora i preuzimanja umrle osobe i daljnje organizacije posljednjeg ispraćaja / rezervacije termina na željenom groblju.

2Smrtni slučaj u bolnici

Ako smrt nastupi u bolnici ili nekoj drugoj ustanovi na području Republike Hrvatske, obitelj se javlja na odjel gdje je osoba ležala ili bila zaprimljena.

Nakon razgovora sa dežurnim liječnikom ili šefom odjela, te dobivanjem dokumentcije koja je u protokolu zdravstvene ustanove, potrebno se javiti na odjel patologije ili mrtvačnicu radi predaje odjeće u koju će se umrla osoba obući.

3Smrtni slučaj u prometu
Kad se smrt dogodi u prometnoj nesreći, izlazi hitna pomoć koja konstatira smrt, a policija izdaje popratnicu te se tijelo prevozi na Sudsku Medicinu i Kriminalistiku radi obdukcije. Kada je obdukcija napravljena obitelj može podići tijelo pokojnika.
4Organizacija pogreba ili kremiranja

Ovlašteni Pogrebnik dogovara pravo i termin ukopa sa Upravom groblja. Također je potrebno izabrati pogrebnu opremu te dogovoriti program Ceremonije, Svećenika, Glazbu, Cvijeće, Oglas u dnevnom Tisku. Ako je riječ o Katoliku obratiti se treba u nadležnu Župu prema mjestu stanovanja pokojnika, gdje se dogovaraju svi detalji sa svećenikom. Ukoliko se iskaže želja za sudjelovanjem Svećenika iz neke druge Župe ili Samostana, potrebno je pisano dopuštenje iz nadležne Župe.

Pripadnici drugih vjerskih zajednica izravno će kontaktirati nadležne Crkve čijoj vjeri pripadaju.

Nakon smrtnog slučaja potrebno je ishoditi dva važna, bitno različita dokumenta za koji je nadležan Matični ured. Prvi je smrtni list (potvrda iz matice umrlih a služi kao dokaz da je osoba umrla), dok je drugi smrtovnica (uz podatak o smrti sadrži podatke o nasljednicima i imovini umrlog koje upisuje matičar a potrebno je za ostavinski postupak).

5Prijava smrti
Činjenica smrti prijavljuje se usmeno ili pismeno matičaru područja kojemu pripada mjesto na kojem je smrt nastupila ili na kojem je umrli nađen.